🎉 We hebben onze nieuwe WordPress plug-in gelanceerd! Download nu

Ecommerce in Italië

Italië is een van de snelst groeiende e-commercemarkten in Europa. Omdat Italianen later startten met online winkelen is er nog volop ruimte voor nieuwe aanbieders. Met ruim 60 miljoen inwoners vormt het een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. In 2021 bedroeg maar liefst 38% van de Italiaanse e-commerce een aankoop in het buitenland. De bezorging speelt een belangrijke rol bij de Italianen: ze verwachten gratis bezorging bij dure producten en willen graag duidelijke informatie over de bezorgkosten voor ze een aankoop doen. Houdt hier rekening mee wanneer u een Italiaanse webshop of website begint.

Vertrouwen

Doordat de Italiaanse ecommerce nog relatief jong is, is het vertrouwen nog laag. Veel consumenten maken zich nog steeds zorgen over de veiligheid van het online winkelen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Italiaanse klanten zich veilig voelen in uw webshop. Dit kunt u o.a. bereiken door:

 • De juiste betaalmethode
 • Goede klantenservice, in het Italiaans natuurlijk
 • Makkelijk retourproces
 • Italiaanse tekst

Daarnaast is het goed om te weten dat een Italiaanse consument uitgebreid de tijd neemt om na te denken over een verkoop voordat ze het definitief bevestigen. Dit doen ze bijvoorbeeld door artikelen wel in hun winkelmand te plaatsen, maar het nog niet aan te schaffen. Het is daarom raadzaam om een ‘wishlist’ optie op uw site te plaatsen als u uitbreidt naar Italië.

Top 3 buitenlandse online aankopen:
 1. China

 2. Duitsland

 3. Verenigd Koninkrijk

Top 3 productcategorieën:
 1. Kleding & schoenen (31%)

 2. Elektronica (28%)

 3. Huis & tuin (14%)

Top 3 favoriete betaalmethoden:
 1. Digitale wallet (Paypal, Allpay; 37%)

 2. Betaalkaart (29%)

 3. Creditcard (24%)

Cijfers: Crossborder e-commerce shopper onderzoek, uitgevoerd door de International Postal Cooperation (IPC)

De opkomst van Italiaanse e-commerce: kansen voor crossborder verkopers

Italië is de op twee na grootste economie van Europa na Duitsland en Frankrijk, heeft ongeveer 59 miljoen inwoners en is stichtend lid van de Europese Unie, de OESO, de G7 en de G8. Het land is ook de grootste markt voor luxegoederen in Europa, wat misschien geen verrassing is, aangezien modemerken als Armani, Versace, Prada en Gucci uit Italië komen, net zoals automerken Ferrari, Buggati en Lamborghini. Het land ontwikkelt zich vrij snel, maar er zijn wel veel economische verschillen tussen Zuid-Italië en het noorden, waarbij het noorden rijker is.

De afgelopen jaren heeft Italië een flinke toename van de e-commerce activiteit gezien, waarbij bedrijven van elke omvang zich tot online verkoop wenden om nieuwe klanten te bereiken. Deze trend wordt gedreven door een aantal factoren, waaronder het groeiende aantal internetgebruikers in het land en de toenemende populariteit van mobiel winkelen. In januari 2022 had 76,3% van de bevolking (vanaf 2 jaar) toegang tot het internet (een stijging van 1,4% ten opzichte van vorig jaar).

Als gevolg van deze verschuiving naar online winkelen zijn er nu veel mogelijkheden voor grensoverschrijdende verkopers die hun activiteiten naar Italië willen uitbreiden. De grote bevolking van het land en de hoge mate van internet- en mobiele penetratie maken het een aantrekkelijke markt voor e-commercebedrijven.

De omzet in de eCommerce markt zal in 2022 naar verwachting 55 miljard euro bedragen en met zo’n 16,5% stijgen ieder jaar tot een verwacht marktvolume van 87 miljard euro in 2025.

In de eCommerce markt zal het aantal gebruikers tegen 2025 naar verwachting 40,4 miljoen bedragen.

Waarmee rekening houden als u zaken doet in Italië?

Er zijn een aantal overwegingen waarmee bedrijven rekening moeten houden wanneer zij in Italië verkopen, zoals de BTW-regels van het land en de regels voor leveringen en retourzendingen. Met zorgvuldige planning en uitvoering kan verkopen in Italië echter een zeer succesvolle onderneming zijn. Als u overweegt uw e-commerce bedrijf uit te breiden naar Italië, zijn hier enkele tips om u op weg te helpen:

1. Onderzoek de Italiaanse e-commerce markt

Voordat u begint met verkopen in Italië, is het belangrijk om de Italiaanse e-commerce markt te onderzoeken. Dit zal u helpen de omvang en reikwijdte van de kans te begrijpen, evenals de belangrijkste spelers in de markt.

2. Begrijp de BTW-regels.

Als e-commercebedrijf moet u op de hoogte zijn van de btw-regels en -voorschriften in Italië. De BTW is momenteel vastgesteld op 22% in Italië, en bedrijven moeten zich registreren voor een BTW-nummer om online te verkopen.

3. Kies het juiste platform

Er zijn een aantal verschillende e-commerce platforms die u kunt gebruiken om te verkopen in Italië. Het is belangrijk om een platform te kiezen dat betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is, en een die goede klantenondersteuning biedt.

4. Vertaal / lokaliseer uw website

Wanneer u in een nieuwe markt verkoopt, is het belangrijk om uw website te lokaliseren. Dit betekent het vertalen van uw website in de lokale taal en valuta. U moet er ook voor zorgen dat uw website voldoet aan de lokale regelgeving. Vertalen kunt u eenvoudig starten via Clonable, waarbij de personalisatiemogelijkheden in het dashboard het mogelijk maken alles te personaliseren en perfectioneren.

5. Vind een betrouwbare verzendpartner

Een van de belangrijkste overwegingen in Italië is het vinden van een betrouwbare verzendpartner. Dit is vooral belangrijk als u waardevolle artikelen verkoopt, omdat u ervoor moet zorgen dat uw producten veilig en op tijd worden geleverd.

6. Promoot uw bedrijf

Zodra u uw e-commerce bedrijf heeft opgezet, moet u beginnen met het promoten ervan. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, waaronder via online reclame, sociale media en PR.

Onder de marketingactiviteiten wordt in Italië het meeste geïnvesteerd in SEO. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de concurrentie in Italië nog relatief laag is in vergelijking met de andere grote Europese landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland.

7. Zorg voor een uitstekende klantenservice

Het bieden van een uitstekende klantenservice is essentieel voor elk e-commerce bedrijf. Dit geldt vooral wanneer u op een nieuwe markt verkoopt, omdat u vertrouwen moet opbouwen bij uw Italiaanse klanten.

Heb je nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.

Gerelateerde blogs: