🎉 We hebben onze nieuwe WordPress plug-in gelanceerd! Download nu

Ecommerce in Duitsland

Wilt u met uw webshop de Duitse markt veroveren? Duitsers behoren tot de grootste online kopers van Europa. Met ruim 83 miljoen inwoners is de e commerce Duitsland bijna 5 keer zo groot als de Nederlandse en de totale e-commerce omzet 2 keer zo hoog. In 2021 betrof 12% van de e-commerce in Duitsland een aankoop uit het buitenland. Reden genoeg dus om te onderzoeken of uw webshop ook in het Duits een succes is. Als u de webshop maakt, zorg dan wel dat alle nodige informatie te vinden is op uw website. De Duitse klant wil alles weten over regelgeving, retouropties, en voorwaarden voor ze tot een online aankoop over gaan. Daarnaast verkiest hij kwaliteit en referenties boven een goedkope prijs. Pas hier dan ook uw zoekwoorden op aan. Met behulp van Clonable is een Duitse webshop of een Duitse website maken zo gebeurd.

Top 3 buitenlandse online aankopen:
  1. China

  2. Verenigd Koninkrijk

  3. Oostenrijk

Top 3 productcategorieën:
  1. Kleding & schoenen (30%)

  2. Huis & tuin (15%)

  3. Sport & hobby (14%)

Top 3 favoriete betaalmethoden:
  1. Digitale wallet (Paypal, Allpay; 52%)

  2. Creditcard (16%)

  3. Op rekening (13%)

Cijfers: Crossborder e-commerce shopper onderzoek, uitgevoerd door de International Postal Cooperation (IPC)

Betrouwbaarheid & privacy

Duitsers hechten veel waarde aan betrouwbaarheid en keurmerken. Met een keurmerk laat je zien dat een onafhankelijke instelling uw webshop heeft gekeurd en vergroot je de kans op een aankoop door de Duitse klant. Bij een website vertalen naar Duits is het dus zeker verstandig een keurmerk aan te vragen. Deze Duitse webshopkeurmerken zijn het meest gangbaar:

Ook aan online privacy wordt in Duitsland veel waarde gehecht. Duitse wetgeving op het gebied van privacy, colofon (Impressum), copywriting, databescherming en dataopslag is veel strenger dan in Nederland. Ook is een Datenschutzerklärung verplicht als u persoonsgegevens verwerkt op uw website. Hierin staat bijvoorbeeld hoe en waarom u klantgegevens verzamelt. Ook geeft u aan hoe uw klant zich af kan melden voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Toon deze verklaring zichtbaar op uw webshop, zoals boven- of onderaan je homepage.

Populaire webshops

Wat e-commerce in Duitsland betreft, zijn er een paar populaire sites die zich onderscheiden van de rest. De populairste e-commercesite in Duitsland is Amazon, gevolgd door eBay en Otto. Andere populaire sites zijn Zalando, AliExpress en Rakuten.

E-commerce events

En last but not least zijn er een paar belangrijke e-commerce-evenementen die in Duitsland plaatsvinden en de moeite waard zijn om onder de aandacht te brengen. Deze omvatten de DMexco-conferentie, de Online Handel Kongress en de Internet World Expo.

Heb je nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.

Gerelateerde blogs: