🎉 We hebben onze nieuwe WordPress plug-in gelanceerd! Download nu

Automatische vertaling versus machine vertalingen – Wat zijn de verschillen?

Misschien bent u de termen al tegengekomen: automatische vertaling en machine vertaling. Dit zijn geen synoniemen! In dit artikel zullen we meer uitleggen over machine vertaling vs automatische vertaling. Vragen als: ‘wat zijn de voordelen van automatische vertaling?’ of ‘wat is machine vertaling?’ zullen aan bod komen.

Wat is machine vertaling?

Voordat we de verschillen tussen machine vertaling en automatische vertaling uitleggen, is het handig om te weten wat beide eigenlijk inhouden. We beginnen bij automatische vertaling.

De naam ‘machine vertaling’ zegt al deels wat het inhoudt: de tekst wordt vertaald door een machine in plaats van een menselijke vertaler. Je geeft een tekst aan een machine, die vervolgens jouw tekst naar de doeltaal vertaalt. Je bent het waarschijnlijk al tegengekomen: Google Translate is namelijk een voorbeeld van machinevertaling. Iedere keer als je snel de vertaling van een woord googlet, heb je te maken met machine vertaling.

Zo’n machinevertaling is als het ware een vervanging voor een menselijke vertaler. Een probleem is dat er bij machine vertalingen sneller fouten in de vertaling staan. Een menselijke vertaler kent de fijne kneepjes van het vertalen beter dan een machine. Toch worden machine vertalingen steeds beter door gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. Toch zal taal altijd iets unieks menselijks blijven, en zal een computer nooit foutloos kunnen vertalen.

Voordelen machine vertaling

Wat zijn de voordelen van machine vertaling precies? Er zijn verschillende redenen om voor machine vertalingen te kiezen:

 • Vaak stukken goedkoper dan een menselijke vertaler;
 • Makkelijk in gebruik, overal toegankelijk;
 • Bijna alle combinaties zijn mogelijk: Engels – Swahili, Thais – Duits, etc.

Nadelen machine vertaling

 • Minder precies dan een menselijke vertaler;
 • Een machine snapt minder goed dat sommige woorden beter passen;
 • Er is geen controle achteraf

Deze lijst is verre van compleet: machine vertaling heeft vast een aantal voor- en nadelen.

Wat is automatische vertaling?

Wat is dan automatische vertaling? Is automatische vertaling hetzelfde als machine vertaling?

Automatische vertaling is eigenlijk niets anders dan het automatiseren van het vertaalproces zelf. Als je automatische vertaling inzet, hoef je minder stappen zelf te maken bij een vertaling van een website. Dit vertaalproces ziet er vaak als volgt uit:

 1. Verzamelen van de te vertalen teksten;
 2. Opsturen en laten vertalen van de teksten;
 3. Controleren van de vertaalde teksten;
 4. De tekst op de website plaatsen.

Je ziet het al: machine vertaling is een onderdeel van automatische vertaling. Stap 2 kan namelijk uitgevoerd worden door een menselijke vertaler, maar ook door een machine; machine vertaling. Machine vertaling is dus het automatiseren van de vertaling zelf. Automatische vertaling is het automatiseren van het vertalingsproces, dus inclusief het vertalen zelf. Het is hopelijk inmiddels duidelijk dat het géén synoniemen zijn.

Wat doen we bij Clonable?

Bij Clonable houden we ons bezig met het vertalen van websites. Machine vertaling en automatische vertaling zijn niet vreemd voor ons. Bij Clonable passen we zowel machine vertaling als automatische vertaling toe. Clonable gaat namelijk zo te werk:

 1. Clonable verzamelt alle tekst op de website die vertaald moet worden;
 2. We laten deze tekst vertalen door een vertaalmachine;
 3. De tekst wordt gecontroleerd op fouten;
 4. De tekst wordt op de site gezet

Dit is ons vertaalproces. We hebben dit grotendeels geautomatiseerd, dus kunnen we spreken van automatische vertaling bij Clonable. Ook het vertalen zelf (stap 2) besteden we uit aan programma’s en software, dus we gebruiken machine vertalingen. Het controleren wordt echter gedaan door mensen. Als het om een taal gaat die wij niet spreken, zoeken we hulp bij vertalers die deze taal wel spreken. Zo waarborgen we de kwaliteit van de teksten, en houden de kosten en nodige tijd laag.

Waarom Clonable?

Clonable combineert dus de efficiëntie van een machine vertaling met de nauwkeurigheid van een menselijke vertaler. Bovendien stroomlijnt Clonable het hele vertaalproces. Daarnaast wordt er meteen een apart domein aangemaakt voor de doeltaal. U hoeft geen aparte website te bouwen voor een verschillende taal. Als u een originele website hebt als voorbeeldsite.nl, dan maakt Clonable bijvoorbeeld voorbeeldsite.be aan. Als het nodig is, kan de nieuwe site ook anders genoemd worden, b.v. examplesite.co.uk.

SEO

Je kunt de metatitles (de tekst in het browsertabje) aanpassen per Clone. Ook kan je door middel van substituties (zie hieronder) de juiste zoekwoorden voor een land in je Clone verwerken. Zo kun je voor iedere Clone de SEO optimaliseren voor dat land.

Substituties

In Clonable kun je niet enkel de tekst vertalen. Ook logo’s en afbeeldingen kunnen als het ware ‘vertaald’ worden. Als u op uw website een afbeelding van de Nederlandse vlag hebt staan, kunt u d.m.v. substituties de vlag vervangen door bijvoorbeeld een Franse. Ook het logo kan op die manier veranderd worden als dat nodig is.

Exclusions

Een voordeel van Clonable zijn de zogenaamde exclusions. Sommige dingen wil je in geen enkel geval vertalen. Denk hierbij aan adressen: als uw bedrijf in Nederland gevestigd heeft, moet ‘Nederland’ niet naar bijvoorbeeld ‘Deutschland’ vertaald worden op de Duitse website. Je kunt dan een uitzondering maken voor dit specifieke geval van ‘Nederland’. Zie voor meer uitleg de knowledgebase.

Één dashboard – verschillende websites

Bij Clonable hebt u één dashboard of backend, terwijl u meerdere websites met verschillende talen hebt. Zo is het beheren van de voorraad stukken handiger. Ook kunnen dingen makkelijker aangepast worden voor al uw websites tegelijk!

Conclusie

 • machine vertaling is een machine tekst laten vertalen i.p.v. een menselijke vertaler;
 • automatische vertaling is het automatiseren van het gehele vertaalproces;
 • Clonable gebruikt zowel machine vertaling als automatische vertaling;
 • Clonable combineert de efficiëntie van machine vertaling met de nauwkeurigheid van een menselijke vertaler.

 

Als u nog vragen heeft over Clonable, bezoek dan onze Veelgestelde Vragen of neem contact met ons op.

Heb je nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.

Gerelateerde blogs: